Architekci wnętrz o połączeniu dwóch mieszkań

Architekci wnętrz stają czasem przed niebanalnym wyzwaniem zagospodarowania przestrzeni mieszkania lub domu. Staje się ono jeszcze bardziej wymagające, kiedy trzeba zmierzyć się z połączeniem dwóch mieszkań w jedno, tak aby każdy kąt miał swoją funkcjonalność.

Taki projekt został zrealizowany przy połączeniu wielopokojowego mieszkania z kawalerką, która miała tylko salon, kuchnie i łazienkę. Przejście do obu części wypadło w miejscu wspólnej ściany, którą należało wyburzyć i stworzyć tym samym korytarz, który prowadzi z części dziennej do nocnej. Drzwi wejściowe do mniejszego z mieszkań zamurowano.

Część dzienna

Minusem wielopokojowego mieszkania była dotychczasowa, mało oświetlona kuchnia, dlatego głównym zadaniem, przed którym stanęli architekci wnętrz, było przeniesienie jej do pomieszczenia z oknem, żeby dać dostęp do naturalnego źródła światła. Jest to niewielka przestrzeń, dlatego zdecydowano się na jej optyczne powiększenie poprzez montaż luster w 3 segmentach szafy, która znajduje się naprzeciwko zabudowy kuchennej. Do oddzielenia jej od jadalni wykorzystano drewniany kubik. Wpisuje się on w stylistykę całego projektu, w którym przeważa drewno i biel. W korytarzu, który posłużył do połączenia mieszkań nie użyto drewna, postawiono natomiast na jasne barwy oraz prostotę, z pominięciem dodatkowych elementów, które mogłyby sprawić, że wydawałby się mniejszy. Całą strefę dzienną mieszkań łączy oświetlenie, które przechodzi w jednej linii przez kuchnię, jadalnię i salon.

Część nocna

Aby w połączonych mieszkaniach oddzielić strefę dzienną od nocnej, wykorzystano duże rozsuwane drzwi. Zależnie od ich położenia, mogą oddzielać cześć wypoczynkową salonu lub zamykać korytarz. W drugiej części mieszkania znajdują się 2 łazienki. Jedna z nich przynależy do sypialni i oddzielają ją pionowe żaluzje z drewna, które zapewniają naturalne źródło światła pochodzące z sypialni oraz nawiązują do reszty wystroju. Łazienka gościnna również łączy się z całością projektu, dzięki drewnianemu panelowi, który mieści się za umywalką na ścianie oraz bryle pod umywalką, tworzącą blat i szafkę.

Zachowanie tego samego stylu w każdym z pomieszczeń sprawia, że mieszkanie jest spójne i przemyślane. Każda dostępna przestrzeń ma swoje zastosowanie. Z racji ograniczonych rozmiarów zastosowano takie rozwiązania jak przesuwane drzwi, które spełniają rolę ścianki czy lustra powiększającego optycznie kuchnię. Mimo iż mieszkanie zostało połączone, jasno można oddzielić w nim strefy dzienną i nocną, co jest koniecznym elementem komfortowych projektów.